Jeroen Bosch Ziekenhuis
Algemeen
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een van de 26 topklinische ziekenhuizen waar patiënten 24 uur per dag 7 dagen in de week terecht kunnen voor hooggespecialiseerde zorg.
Het JBZ heeft voor vijf functies de topklinische status gekregen van de STZ: Borstcentrum, Fertiliteitspolikliniek, Geheugencentrum, HPV-baarmoederhalskankercentrum, kinderobesitas en klinische farmacologie. Daarnaast verzorgt het JBZ in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit Utrecht, verschillende vervolgopleidingen en is hiermee een van de grootste JCI-geaccrediteerde opleidingsziekenhuizen van Nederland.
Ons gewaagd doel is: In 2025 geven de mensen uit Den Bosch en omstreken hun gezondheidswelzijn de hoogste waardering van Nederland. Om ons gewaagd doel te bereiken, werken we intensief samen met (zorg)partners in de regio en gebruiken we steeds meer moderne informatie- en zorgtechnologie. Ook gaan we meer uit van gezondheid in plaats van ziekte en kijken we vooral naar wat mensen wél kunnen.
Geen enkel ziekenhuis is ons nog voorgegaan in het toepassen van positieve gezondheid in de dagelijkse praktijk. Al doende leren we en de kennis en ervaring die we opdoen, delen we graag met andere zorgverleners en ziekenhuizen. Met onder andere Radboudumc, Institute for Positive Health en Tilburg University verrichten we onderzoek naar de effecten van het werken vanuit positieve gezondheid.
Intensive Care (IC)
De IC van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een capaciteit van 16-18 beademingsbedden. In totaal zijn er 85 medewerkers werkzaam, waarvan 7 intensivisten. Jaarlijks worden circa 900 patiënten opgenomen. Alle behandelmodaliteiten (met uitzondering van cardio- en neurochirurgische ingrepen en de hierbij horende intensive zorg) zijn aanwezig. Het merendeel van de patiënten worden opgenomen via de SEH, vanuit de verpleegafdelingen en de OK. Op onze Intensive Care streven we naar de hoogste kwaliteit van zorg en hebben we veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. Graag informeren we u over onze lopende projecten en actualiteiten.
Duurzame inzetbaarheid
Intensivist Astrid Salet en Unithoofd Jo van Bussel hebben hun kwaliteiten gebundeld om het project ‘Gezond door de nacht’ na een succesvolle pilot te implementeren op de IC. De negatieve effecten van het werken in de nacht zijn groot. Het risico op suikerziekte, hart- en vaatziekten en slaapritmestoornissen, met wel 7 tot 8 procent. Door een scala aan interventies toe te passen werken we eraan om de negatieve effecten op korte en lange termijn zoveel mogelijk te beperken. Dit project omvat onder andere, gezonde voeding in de nachtdienst, fruit op de afdeling, een rooster op maaten een energypod welke tijdens nachtdiensten gebruikt kan worden voor een powernap. De eerste pilot is afgesloten met een onderzoek en de resultaten zijn verbluffend. Een onderzoek is ondertussen gestart op onze SEH.
De IC is hiermee genomineerd geweest voor de Kroon op het werkprijs en de HR zorg Award. Ook heeft het programma NTR Focus met d aflevering ‘Gebroken door de nacht’ hier aandacht aan besteed.
Afgelopen jaar (2019) heeft de IC een Masterclass georganiseerd waar veel animo voor was. Ook zijn er veel ziekenhuizen en instellingen die interesse hebben getoond en zich hebben verdiept in ons project. Zodanig dat al vele ziekenhuizen onze interventies hebben toegepast. Hier zijn we erg trots op. Daarnaast wordt er invulling gegeven aan het behoud van medewerkers. Dat betekent dat er veel aandacht is voor werkplezier, autonomie, loopbaanperspectief, en betrokkenheid bij beleidsvoering.
Family Integrated Care
Bij ‘family integrated care’ (FIC) wordt de familie betrokken bij de zorg voor de patiënt. Family Integrated Care houdt in dat we op onze IC - naast goede zorg voor onze patiënt - ook goede zorg aan zijn of haar naasten verlenen. Een opname op de IC is voor zowel de patient als diens naaste en heftige periode, waarin een naaste zich machteloos kan voelen. Op onze IC kan de famailie gebruik maken van ons ‘FIC menu’ De hangt op de patienten kamers en hierin staan voorbeelden van manieren waarop de familie in overleg met de verpleegkundige kan bijdragen aan de zorg. Een voorbeeld hiervan is meehelpen met het verzorgen van de patiënt of helpen met eten. Ook is het mogelijk om door middel van ‘ons menu voor u’ mee te eten met de patient op de kamer.
Daarnaast is er een speciale kinderkoffer aanwezig waarmee de verpleegkundige een kind kan voorbereiden en begeleiden bij een bezoek op de IC. Hierin zitten materialen welke een kind kan zien bij de patient, zoals een beademingsbuis en infuus. Ook zijn er voorlichtingsboekjes en zijn er knuffels welke kinderen kunnen geven aan hun familielid en aan zichzelf waardoor ze altijd verbonden zijn.
Muzic
Pas de laatste vijf tot tien jaar is duidelijk dat de gevolgen van een opname op de intensive care groot kunnen zijn voor zowel de patiënt als familie. Een nieuwe preventieve interventie op de IC is de structurele implementatie van live muziek. Uit onderzoek weten we dat muziek een positief effect kan hebben op verschillende psychologische en lichamelijke processen zoals bloeddruk, hart- en ademhalingsfrequentie. Ook is muziek effectief in het reduceren van pijn- en angstgevoelens. Bovendien kan de actieve deelname van de patiënt en zijn naasten bij dit muziekmoment, bijdragen aan een gevoel van eigen regie. Zo biedt live muziek afleiding waarbij de aandacht van negatieve omgevingsfactoren zoals angstbeleving, lawaai en stress verlegd kan worden naar betekenisvolle positieve prikkels. Door live muziek kan de manier waarop familieleden, personeel en patiënt op elkaar inwerken veranderen, maar tevens ook hoe men terugblikt op een IC-opname. De eerste reacties zijn erg positief en wij beschouwen dit als een groot succes en goede aanwinst binnen de IC-zorg.
Nazorgspreekuur
Het nazorgspreekuur is bedoeld voor patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care. Tijdens het bezoek heeft de patiënt met zijn naasten een gesprek met de nazorgverpleegkundige. Dit kan gaan over herinneringen, angsten of pijn welke tijdens de opname aanwezig waren. Wellicht kan een patiënt zich niet meer alles herinneren en zijn er vragen over het verblijf op de IC. De nazorgverpleegkundige biedt begeleiding en kan als dit wenselijk is samen met de patiënt een IC kamer bekijken. Ook kan er ondersteuning geregeld worden van een andere zorgverlener zoals een fysiotherapeut, maatschappelijk werker of een geestelijk verzorger. In 2020 wordt er een terugkomdag gepland voor ex-ic patiënten en familieleden.
Research
Wetenschappelijk onderzoek op de intensive care is van groot belang. Wij hebben daarom op onze ic 2 researchverpleegkundigen. Zij informeren medewerkers en patiënten en zorgen voor een uiterst nauwkeurige uitvoering en verwerking van de lopende onderzoeken. Wij zijn er trots op dat we participeren in wereldwijde onderzoeken en hiermee bijdragen aan kwalitatief hoge zorg.
Direct nummer
Secretariaat IC (073) 553 26 81
Contactpersoon
Dhr. J. (Jo) van Bussel, Unithoofd IC
Dhr. P. (Peter) de Jager, Internist - intensivist
Aantal IC bedden
16 (beademde) bedden
Locaties
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ 's-Hertogenbosch
Nederland