Wie zijn wij

IC regio Zuidwest-Nederland bestaat uit vier Brabantse ziekenhuizen:

  • Amphia
  • Bravis Ziekenhuis
  • Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis

In de loop van 2020 hebben deze ziekenhuizen de herziene samenwerkingsovereenkomst opnieuw getekend waarmee de samenwerking wordt voorgezet en verder wordt geïntensiveerd. 

Oprichting IC regio Zuidwest-Nederland

IC regio Zuidwest-Nederland is een samenwerkingsverband tussen intensive care afdelingen van verschillende ziekenhuizen in Brabant. Dit samenwerkingsverband is in 2006 opgericht en bestond destijds uit Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis (nu Amphia), Bernhoven Ziekenhuis, Elisabeth Ziekenhuis (nu Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis), Lievensberg Ziekenhuis (nu Bravis Ziekenhuis), Jeroen Bosch Ziekenhuis, St. Anna Ziekenhuis, St. Franciscus Ziekenhuis (nu Bravis Ziekenhuis), TweeSteden Ziekenhuis (nu Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en ZorgSaam Ziekenhuis. Op den duur is Bernhoven Ziekenhuis opgenomen in IC regio Nijmegen e.o. en is St. Anna Ziekenhuis toegetreden tot ICUZON.

In december 2017 hebben Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, Amphia, Bravis Ziekenhuis, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZorgSaam Ziekenhuis een overeenkomst voor verregaande samenwerking op het gebied van de intensieve zorg getekend. Per 1 januari 2019 heeft Admiraal De Ruyter Ziekenhuis door de fusie met Erasmus MC IC regio Zuidwest-Nederland verlaten. Vanaf februari 2023 heeft ZorgSaam IC regio Zuidwest Nederland verlaten omdat zij gezien hun geografische ligging voornameijk samenwerken met Rotterdam.

Doel netwerkvorming en samenwerking 

Het doel van deze samenwerking beoogt de kwaliteit en continuïteit van de (patiënten)zorg op de IC’s in de ziekenhuizen te behouden dan wel te verbeteren waardoor beschikbaarheid van hoogwaardige IC-zorg in de regio kan worden geborgd. Deze samenwerking houdt het volgende in:

  • Uitvoering geven aan het ‘Regionaal Samenwerkingsplan IC’ en de Zorgbeleidsplannen van de eigen IC’;
  • Het in consult vragen van een intensivist van een andere bij de IC regio aangesloten IC;
  • Het uitwisselen van kennis en ervaring om van elkaar te leren en elkaar te helpen;
  • De uitwisseling van intensivisten en IC-verpleegkundigen tussen de IC’s aangesloten bij de IC regio;
  • Het samenwerken in het kader van de bij/nascholing van intensivisten, IC-artsen en IC-verpleegkundigen.

Binnen IC regio Zuidwest-Nederland gelden de Kwaliteitsstandaard ‘Organisatie van Intensive Care (Kwaliteitsstandaard) en de ‘Checklist Zorgbeleidsplan IC-Afdelingen in Nederland’ van de NVIC (Checklist). In de kwaliteitsstandaard wordt aangegeven dat IC’s opgenomen moeten zijn in een IC regio of een IC netwerk. IC regio Zuidwest-Nederland is één regio en bestaat uit één (en hetzelfde) netwerk. In gezamenlijkheid is het ‘Regionaal Samenwerkingsplan IC’ geschreven en is als onderdeel opgenomen in de lokale zorgbeleidsplannen van de aangesloten IC’s. Deze samenwerkingsplannen beogen net zoals de kwaliteitsstandaard en de checklist verbetering van de kwaliteit van zorg voor de IC patiënten.

Organisatie IC regio Zuidwest-Nederland

Bij het formaliseren van de IC-regio is gekozen voor de onderstaande organisatiestructuur. Met deze structuur wordt de betrokkenheid van de hele IC-regio beoogd en kan beter op de wensen en behoeften van de IC-regio worden aangesloten.

IC regiovergadering
Het hoogste overlegorgaan is de IC regiovergadering. Hieraan nemen de medisch managers IC en organisatorisch hoofden IC en evt. bedrijfskundigen van de IC aan deel. De IC regiovergadering is besluitvormend en beleidsmakend en wordt er kennis gedeeld over verscheidene, al dan niet door de IC regio aangedragen, onderwerpen.  

Dagelijks bestuur
De IC-regio heeft een dagelijks bestuur met een voorzitter, vice-voorzitter, penningmeester en lid dagelijks bestuur. Deze functies worden bekleed door zowel medisch managers (2) als organisatorisch hoofden (2). De beleidsadviseur van IC regio Zuidwest-Nederland ondersteunt en adviseert de IC-regio Zuidwest-Nederland. Daarnaast is de adviseur een linking pin bij alle gremia die de IC-regio kent en met het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB).  

Bezoek de website van Netwerk Acute Zorg Brabant>>

Regionaal Hoofdenoverleg IC
Ondanks dat het regionale hoofdenoverleg in de IC-regio is opgenomen, bestaat dit overleg nog steeds. De hoofden van de IC bespreken voornamelijk onderwerpen van organisatorische aard, ter kennisdeling en ter voorbereiding op besluitvorming in de IC regiovergadering. De beleidsadviseur van de IC-regio neemt deel aan het regionaal IC hoofdenoverleg.

Themagroepen
Het doel van deze themagroepen is dat het lerende netwerken zijn. In de themagroepen worden onderwerpen besproken die door de themagroep zelf worden ingebracht. Wanneer besluitvorming moet plaatsvinden, wordt dit in de IC regiovergadering geagendeerd. 

Organogram IC regio Zuidwest-Nederland
De hierboven beschreven organsiatie is in een organogam inzichtelijk gemaakt. 

Organogram IC regio Zuidwest-Nederland

Deelnemende ziekenhuizen

Via de onderstaande logo’s vindt u meer informatie over de IC’s van de deelnemende ziekenhuizen. 

Geografische ligging ziekenhuizen

In de onderstaande figuur wordt de geografische ligging van de - bij de IC regio Zuidwest-Nederland - aangesloten ziekenhuizen (IC's) weergegeven.